KUCHARZE HISTORII

Film to koprodukcja słowacko-czesko-austriacko-finlandzkaz roku 2009. Jest to rozmowa ? zawsze ustawionego poza kadrem ? reżysera i twórcy Petera Kerekesa z gotującymi dla żołnierzy mężczyznami i kobietami.

Reżyser wybrał do filmu kilka różnych epizodów z historii całego XX wieku, a dla opowiedzenia o żołnierskiej diecie ? kilkoro kucharzy. Pełno w nim kreatywności, wyobraźni, inteligencji i oryginalnego poczucia humoru. Wnosi to coś nowego, pewien powiew świeżości do ? wydawałoby się ? już do cna wyeksploatowanego tematu wojny.

Wśród rozmówców są: Niemiec gotujący dla Wehrmachtu , który przeżył katastrofę niemieckiej łodzi podwodnej i teraz symboliczne gotuje dla swoich zmarłych kolegów, Rosjanka przyrządzająca bliny dla żołnierzy broniących Stalingradu, kolejna Rosjanka ? okupantka Czechosłowacji ? na łonie natury wspominająca leśne grzybobranie. Jest też kucharz serwujący Sowietom paprykowe kiełbasy na Węgrzech w 1956 r. oraz Francuz gotujący koguta w winie i wspominający wojnę w Algierii. Są też Serb i Chorwatki stojący po dwóch stronach konfliktu bałkańskiego. Niezwykłe jest spotkanie z kucharzem socjalistycznego przywódcy Jugosławii Josipa Broza Tito, podziwiającym męża stanu za wyrafinowane podniebienie.

Film Petera Kerekesa to niezwykła podróż w przeszłość. W historię, która bezustannie się powtarza, bez względu na to, pod jaką szerokością i długością geograficzną gotuje się dla żołnierzy.

x

Zobasz także

Prahistoryczna Macedonia w Archeologicznym

Eksponaty obrazujące codzienne życie w prahistorycznej Macedonii ? pochodzące ze zbiorów Muzeum Archeologicznego w Salonikach ...