Kino Kulinarne

W dniach 15-22 sierpnia br. Festiwal TRANSATLANTYK po raz drugi zaprezentuje w Poznaniu nową jakość w przestrzeni kina kulinarnego. Podczas cyklu filmowego pod tym samym tytułem widzowie tegorocznej edycji imprezy będą mieli okazję wziąć udział w pięciu wyjątkowych, inspirowanych pokazanymi obrazami kolacjach. Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotuje w tym roku Krzysztof Rabek, młody utalentowany szef kuchni Hugo Restaurant. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w 2011 r. przygotowywane jest we współpracy z twórcami Festiwalu Berlinale.

Formuła Kina Kulinarnego 2012

W trakcie Festiwalu Transatlantyk 2012 przewidziano w poznańskim Multikinie 51 pięć biletowanych, ?kulinarnych? pokazów filmowych. Bilet na jeden seans w cenie 120 zł uprawnia do udziału w składającej się z 4 dań kolacji, która odbędzie się w restauracji Hotelu Andersia. Dodatkową wartością wieczoru są z pewnością dyskusje z uznanymi twórcami sztuki filmowej i kulinarnej. W pokazach tegorocznego Kina Kulinarnego będzie mogło wziąć każdorazowo udział do 120 osób.

Repertuar Kina Kulinarnego 2012

W programie Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk 2012 pokazane zostaną filmy wyświetlane podczas tegorocznego 62. Festiwalu Berlinale. W Poznaniu zobaczymy m.in. hiszpański dokument ?Mugaritz B.S.O.? współreżyserowany przez jednego z jego bohaterów – Felipe Ugarte, w którym perfekcyjnie splatają się dwa rodzaje sztuki: komponowanie muzyki i potraw. W drugiej z głównych ról występuje jeden z szefów kuchni, gwiazda berlińskiego Kina Kulinarnego ? Andoni Luis Aduriz.

Niemiecko ? amerykański ?Oma & Bella? to portret dwóch starszych pań łączący wokół motywu przewodniego – jedzenia – przeszłość z teraźniejszością, sfilmowany przez wnuczkę jednej z nich. Obie bohaterki przetrwały Holocaust, nadal mieszkają w Berlinie i gotują według starych, przedwojennych przepisów.

Jedynym filmem fabularnym pokazywanym podczas Kina Kulinarnego w Poznaniu będzie chińsko-tajwański ?Joyful Reunion?. Ten film również ukaże splot losów dwóch pokoleń, które jednoczą się dzięki sztuce kulinarnej, tym razem jednak odkrywając przed poznańską publicznością sekrety kuchni azjatyckiej.

Przenikanie się kultur i tradycji pokazane zostanie podczas kolejnego wieczoru, tym razem z angielskim filmem ?Jerusalem on the plate?, w którym światowej sławy kucharz Yotam Ottolenghi podczas powrotu do swego rodzinnego miasta będzie odkrywał sztukę gotowania w skomplikowanej sytuacji polityczno-kulturowej.

?Entre les Bras (Step Up to the Plate?) to francuski film dokumentalny Paula Lacoste. Ukazuje on proces przekazania restauracji synowi przez legendarnego szefa kuchni Michela Bras, wielokrotnie odznaczanego gwiazdkami Michelin. Międzypokoleniowa tradycja, relacje między ludźmi spajane przez gotowanie, kuchnia przez duże K są motywami przewodnimi filmu.

Więcej informacji o Festiwalu TRANSATLANYK 2012 oraz jego ubiegłorocznej edycji można znaleźć na stronie www.transatlantyk.org oraz na profilu www.facebook.com/Transatlantyk.

x

Zobasz także

Prahistoryczna Macedonia w Archeologicznym

Eksponaty obrazujące codzienne życie w prahistorycznej Macedonii ? pochodzące ze zbiorów Muzeum Archeologicznego w Salonikach ...