Sezon szparaga zaczęty

Szwajcar zjada cztery pęczki szparagów rocznie, Niemiec dwa pęczki, Chińczycy jeden pęczek, a Polak, przeciętnie, jednego szparaga rocznie. I chociaż z roku na rok Polacy jedzą coraz więcej szparaga ( nie licząc Wielkopolski) i chociaż szparag zdobywa coraz co to nowe regiony, w Polsce jest to nadal warzywo egzotyczne. A szkoda,bo szparag jest wprost balsamem na toksyczne wątroby, Chińczycy robią nawet z niego lekarstwa, piwo i wódkę oraz cherbatę ale przede wszystkim szparag ma wprost niesamowite własciwości kulinarne, smakowe i możma go jeść o każdej porze dnia.
Można było sie o tym przekonać w hotelu Pure, gdzie Polski Związek Producentów Szparaga oraz Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zorganizowali UROCZYSTE ROZPOCZĘCIE SEZONU SZPARAGOWEGO w naszym kraju

Wprowadzenie do dyskusji – wygłosił prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski. Następnie wręczono statuetkę „Srebrnego szparagi” za szczególne zasługi w promocji tego warzywa ktorą otrzymala Dorota Gorzelniak wieloletni wójt Przemętu . Następnie wszyscy mogli delektować się pysznymi dietetycznymi potrawami; serwowano m.in.: potrawkę z indyka z zielonymi szparagami, grillowane szparagi a^la polonaise, gotowane szparagi z szynką dojrzewająca i serem bursztyn, consomme z zielonych szparagów z truflami; szparagi w cieście francuskim, tortile szparagowe, salatkę ze szparagów i ogórków. Pyszności.
Smaki te bedzie można poznać także 8 czerwca w Przemęcie na Wielkim Pikniku Szparagowym. Będzie można kupic szparagi prosto od producenta.

x

Zobasz także

Trzydniowe Juwenalia

W czwartek 23 maja 2019 r., w związku z trzydniowym Festiwalem Kultury Studenckiej i Akademickiej ...