Dobry smak festiwalowo

Już od jutrzejszego piątku aż do poniedziałku, czyli od 12 do 15 sierpnia 2011 poznański Stary Rynek po raz kolejny stanie się kulinarnym epicentrum Polski. W tych dniach bowiem odbywać się będzie piąta, a więc jubileuszowa edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Poznański festiwal, jak wiadomo, to jedna z największych plenerowych imprez kulinarnych w Polsce.

Przybywający na Stary Rynek goście od razu zwrócą uwagę na ponad sto kramów, na których producenci najrozmaitszych przysmaków oferować będą swoje wyroby. Na Jarmarku Dobrego Smaku ? bo tak nazywa się ta część festiwalu ? smakosze znajdą nie tylko produkty lokalne i tradycyjne ze wszytkach regionów naszego kraju ? od bryndzy podhalańskiej po miód drahimski, przez ryby z kaszub i sery owcze z mazur. Będą tam również wystawcy oferujący specjały spoza polski ? węgierskie kiełbasy, greckie oliwy, austriackie wina, piwa z Belgii czy bułgarskie marynowane papryczki. Nie zabraknie też tradycyjnych stoisk gastronomicznych. Ich oferta zaczynać się będzie od klasycznej kiełbasy, szaszłyków z rusztu czy golonki z kapustą, ale wytrawny poszukiwacz smaków znajdzie tam także japońskie sushi, świeże ostrygi z Bretanii czy meksykańskie fajitas. Poza tym będzie można spotkać się z autorami książek kulinarnych i osobowościami świata kuchni.

Scena przy ul. Woźnej na Starym Rynku

Na festiwalowej scenie przez całe popołudnie trwać będą pokazy szefów kuchni z najlepszych restauracji regionu. Niektórzy wezmą udział w licznych konkursach kulinarnych. Inni przybędą tam po prostu po to by podzielić się swoją wiedzą, pasją i przepisami na ulubione potrawy ze zgromadzoną publicznością.
Wieczorami scenę przejmują muzycy. Jazz, muzyka etniczna i folkowa będą głównymi nurtami prezentowanymi w muzycznej części festiwalu, ale coś dla siebie znajdą tam również miłośnicy klasyki i piosenki literackiej – wystąpi m. in. Spirit Brass Quintet. Słowem muzyka na tym festiwalu będzie również w dobrym smaku.

Laboratoria Smaku

Zainteresują one z całą pewnością tych, którzy mają ochotę poszerzać swoją wiedzę kulinarną. W ramach tych spotkań, w formule wykładu, prezentacji multimedialnych i obszernych degustacji dowiedzieć będzie się można sporo o winach z polskich winnic, tajemnicach warzenia piwa, serach pasterskich z polskich gór czy szlachetnych nalewkach.

Dzieci

Najmłodsi również znajdą tu coś dla siebie. Podczas tegorocznego festiwalu odbędzie się aż sześć warsztatów smaku dla najmłodszych. W Pasażu Kultury na Starym Rynku dzieci w wieku 4 -10 lat będą mogły odkrywać swoje kulinarne pasje.

Konkursy

Z nimi także związany jest Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. W tym roku w ramach imprezy odbędzie się wielkopolska edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo, którego celem jest odkrywanie i dokumentowanie regionalnych smaków. Konkurs Polska Nalewka Roku po raz kolejny wyłoni prawdziwych mistrzów sztuki nastawiania tych arcypolskich trunków. Restauratorzy zmierzą się w tym roku w konkursie na najsmaczniejszą czerninę a cukiernicy na najlepsze ciasto drożdżowe. Uwaga! Ten ostatni konkurs ma również kategorię otwartą ? każdy kto w domu piecze drożdżowe z owocami może poddać je ocenie jury.

Więcej na stronie festiwalowej:
http://www.ofds.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=80.

x

Zobasz także

Jak napisać kryminał

Kolejne spotkanie w Herbaciarni Bibliotece Raczyńskich 7 stycznia we wtorek o godz. 17. Herbaciarnia Biblioteki ...